Sunday, June 19, 2011

A+ paper Sejarah ?


Hai korang semua :D
Disebabkan hari ni hari Ahad yang sangat bosan gila sama macam Ahad yang lepas2...
Aku pergi cari soalan2 Sejarah SPM....yep! tak payah puji...aku memang rajin...terima kasih XD

Penat cari tak jumpa2 soalan yang senang...semua susah je....mana boleh nak jawab yang susah...mesti nanti banyak salah....
Kalau jawab soalan senang mesti banyak betul so baru la bangga sikit yang  aku ni pandai sejarah....huahuahua

Tiba2 aku jumpa soalan yang gila senang la....
Kalau keluar SPM ni memang A+++....
Final year exam ni aku nak suruh cikgu aku masukkan soalan2 ni....

Korang jawab sendiri la...
Siapa betul semua aku bagi RM 300 yang bakal aku dapat nanti...hahaha....cam ye2 je ^__^

*1. Siapakah yang membuka Melaka?
a. Param
b. Parameswari
c. Paramugari Terlampau
d. Parameswara
e. Parang Kontot

*2. Pada tahun 1771, seorang penjelajah Inggeris telah tiba di sebuah
kawasan yang dikenali sebagai New Hebrides , siapakah dia?
a. Kapten Hook
b. Kapten Crook
c. Kapten Cook
d. Kapten Cool
e. Kapten Boleh

*3. Siapakah yang pernah menjadi pemerintah Sarawak ?
a. Brooke Shields
b. James Beruk
c. James Bond
d. Sapok Biki
e. James Brooke

*4. Siapakah yang membuka Pulau Pinang?
a. Torch Light
b. Traffic Light
c. Francisca Peters
d. Light and Easy
e. Francis Light

*5. Salah seorang pahlawan melayu terbilang... 
a. Tuk Janggut
b. Tuk Misai
c. Tuk Sideburn
d. Tuk Misai A Galak 
e. Tuk Bulu Hidung

*6. Pahlawan Melayu di Pahang..
a. Mat Kilau
b. Mat Silau
c. M Daud Kilau
d. Mat Sentul
e. Mat Rempit


*7. Siapakah Residen Inggeris di Negeri Perak yang dibunuh oleh Datuk
Maharajalela?
a. Jawa Jerongos
b. J.W.W Birch
c. Jay Jay
d. J.W.Marriot
e. Jawa Rangers

*8. Negara manakah yang menjajah Tanah Melayu selepas Portugis?
a. Ayam Belanda
b. Bela Anda
c. Blender
d. Belanda
e. Blunder

*9. Apakah antara hantaran yang diminta Puteri Gunung Ledang kepada Sultan
Melaka?
a. 7 dulang hati nyamuk
b. 7 dulang tongkeng ayam
c. 7 dulang tahi hidung
d. 7 dulang tahi lalat
e. 7 dulang gigi arnab

*10. Siapakah puteri Pahang yang mencintai Hang Tuah?
a. Tun Mahathir
b. Tan Tin Tun
c. Tun Tak Tahu Eja
d. Tun Teja
e. Arnold Susahanakeja

*11. Siapakah puteri Negeri China yang berkahwin dengan Sultan Melaka?
a. Puteri Hang Li Po
b. Puteri Kepala Hotak Hang!
c. Puteri Opah Hang!
d. Puteri Hang Go Poh
e. Puteri Hang Cing

*12. Ikan apakah yang melanggar Singapura?
a. Ikan Bilis
b. Ikan Masin
c. Ikan Kembung Masak Asam
d. Ikan kekek mak iloi-iloi
e. Ikan Todak

*13. Siapakah Ketua Kominis Malaya ?
a. CIMB Bank
b. Chin Peng
c. Soh Chin Aun
d. Chim Pan Zee
e. Chin Chau

Mesti ramai yang betul semua kan...
Habis aku macam ni....Ahh! tak jadi bagi RM300 tu la....kahkahkah...

Ada tak yang salah semua? kalau ada bagi tau....aku nak bagi korang duit pulak sebab kesian tengok otak kau yang lembap sangat...hahahahaha XD...jahat!


OK, BYE!



83 comments:

adib syazwan said...

ee..bajetnye budak SEKOLAH ni...wawawawawa~

Syuxer said...

hahahah pilihan jawapan mengarut konfirm senang nak jawab..:p

Bella Bell said...

saya pon tak pandai sejarah sangat.. tapi tak tahu la macam mana masa spm dulu boleh dapat A1.. hahaha!!~

taliff said...

wahahahaha!!!!! Kalau tak dapat jawab semua...memang nak kono penyepak laju tu! hahahahahaha....Tun tak tahu eja!!!! lawak3x

Aisyah Aina said...

adib: elehhh! jelesnya budak gila BLOGLIST ni...hahahaha :P

Aisyah Aina said...

Syuxer: hahaha...memang pon....tapi mesti ada orang yang salah jugak XD

Nurnajwa said...

Ah eh lamak, kacang gilo nihhhh XD

Macam pena jumpa tp di mana yaaa~ --'

Kau sibuk ahh, kasi la aku update blog dlu T^T

Aisyah Aina said...

Bella: A1 tu...pandainya cikgu ni...hehe...

Aisyah Aina said...

taliff: kesian kat orang tu...dah la tak boleh jawab kena sepak lagi...haha :D...
tu nama tun yang terbaru...

Aisyah Aina said...

Najwa: pergi mampus..hahaha...
aku pun pernah jumpa soalan ni...kan keluar time mid year exam hari tu...kahkahkah...

adwafarahin said...

hahah bdk skolah nie mcm2 ye skrng :P

Nurnajwa said...

Naaaaa, semalam kau explain pehal siap ckp aku gila. Malu siutttt --'

azrijohan said...

haha,ni soalan tadika kott..hehehe

cik azeya said...

sejarah! argh. sakit kepala. tamo 300. kalau 3000 baru nak jawab. hee

-.-

Aisyah Aina said...

adwa: ye...dah maju la...kahkah

Aisyah Aina said...

Najwa: padan muka kau...ok what macam tu...budi bahasa budaya kita...hahaha....daripada aku explain yang bukan2 lagi kau malu.XD

Aisyah Aina said...

azrijohan: bukan tadika je....budak baru lahir pon boleh jawab la :D

Aisyah Aina said...

cik azeya: memang sakit...boleh gila :)
tak nak takpe....bagi 30 sen nak...hahaha

Syahirah Suhaili said...

haha..soalan yang camni kalau salah jugak xtau lah..haha..adiela yang da lama tinggal mta pljran sjarah pon bleh ingat lagi..kot je la..kuang3 :D

Miss Xyz =) said...

soalan 1 cam senang.. kihkihkih.. saya jwb smua soalan slah, amacam? nk kasi duit x?

nawal addina said...

hahahaha , sengal jeah ! -.-

soalan gmpak , jwapan taleh blah XD

khairul akmal azman said...

haha..tahniah
so clever!

alif haris said...

nk aku ajar sejarah ?? haa aku sejarah spm dpt a1 alhmdllah .. hehehe*bangga jap

Aisyah Aina said...

Syahirah: orang pandai sejarah memang boleh ingat kot :)

Aisyah Aina said...

Miss Xyz: ye la tu...adik kan pandai sejarah :D
tak nak bagi :P

Aisyah Aina said...

nawal: tu la...boleh jawab? haha

Aisyah Aina said...

kay: haha...tahniah ape nya...tak clever pon :)

Aisyah Aina said...

alif: really?? haha...pandai gila :)
terima kasih...tak payah ajar...hahaha...aku pun pandai *berlagak* XD

ABU said...

siapa ketua kominis Malaysia..
A.CIMB bank

hahahaha....

cucu umie said...

hahaha..ayie xmint sejrh juga lol tpy alhamdulilah perform juga mae final..lala yg pntg kne rajin membce and hafl...

nawal addina said...

kacang jeah ! lalala . haha XD

Anak Wak Mail said...

hahaha..pilihan jawapan tak boleh blah..

tak suka sejarah!hahaha..

ain nadzirah said...

adoi sabo jelah tgk soalan2 sejarah nie...

gelakk gile2 nie..

mcm nie..sume owg xyah risau fail sej lah..konpom sume dpt A..

khairul akmal azman said...

kalo perempuan putih cam les ek..
hehe...gitu lak yer..

Mawar Berduri said...

jawapannya semua yang di atas!

Aisyah Aina said...

Abu: betul....pandainya! tak sangka kau pandai macam tu sekali XD

Aisyah Aina said...

ayie: betul...kalau baca ngan hafal mesti boleh....tapi nak hafal tu bukan main banyak lagi -_-'

Aisyah Aina said...

nawal: hehe...mesti betul semua kan...rugi lah sebab tak dapat duit...kalau salah semua baru dapat :D

Aisyah Aina said...

Anak Wak Mail: senang je kan macam tu...haha....tak suka jugak tapi sejarah Form 4 best kot sebab senang sikit....

Aisyah Aina said...

ain: soalan bodoh! memang takde orang fail la...kalau fail jugak....tak tau la nak cakap apa :)

Aisyah Aina said...

kay: perempuan tak....lelaki je....haha....

Aisyah Aina said...

Mawar: sah memang sejarah A+ ni...terlebih pandai XD

meaw said...

sejarah selalu tido,hahaha...

Scya Lollita said...

cik scya mmg hebat sejarah (setelah dpt jwb semua soalan di atas dgn tpt dan betul)

D.A.Y.A.H said...

besh giler2 soalan2 nih..laju je nak jwb..haha

kotak bulat said...

xmo jwab...senang sgt ni.. :P
*buat2 berlagak*

Miss A said...

aduhh,nyaris2 kene tipu !

haha,sejarah is a very fun subject.serius akak cakap.Akak dpt A+ KOT MASE SPM.al-hamdulillah <3

AA belajar lah elok2 ye,yunk.hope dpt result superb <3 and pleasee,jgnlah benci subject sejarah sebab sejarah tu lah yang yang menyebabkan kite selalu berfikir dgn lebih matang about past and future. :)

Aisyah Aina said...

meaw: haha...nak tidur jugak tapi cikgu garang....nak bercakap pon tak boleh :(

Aisyah Aina said...

Scya: bagus2...hehe...
*semua orang boleh kot* XD

Aisyah Aina said...

D.A.Y.A.H: tak sampai seminit je dah boleh jawab semua...terlalu senang....

Aisyah Aina said...

kotak bulat: kena bagi soalan susah2 la ni baru nak jawab...ngee :)

Aisyah Aina said...

Miss A: pandainye....sejarah memang best....yang tak best kena hafal tu.....tapi memang suka jugak subjek ni...tak benci pon....benci cikgu sej sikit2 tu ada la....kahkahkah

adib syazwan said...

soalan ni ko da tw jawapan...bole la jawab...hahahahahaha!

emieysandra said...

huhu. sy betul sume! w'pun xminat sejarah dulu. sgt xminat.

hoyahadis said...

senang je..akk boleh jawab sume..sbb ade jwapan mngarut tolak tepi..klu spm dulu soklan & pilihan jwapan mcm ni kn best..bole dpt A1..HA..HA..

Ain Nadiah said...

semua dah tak ingat dah.
habis paper sejarah, bakar buku. kih3. jadi lah sejarah baru.. :)

saiazuan said...

hahaha ;D

Nurnajwa said...

Hoi makcik, jgn buat half transparent ahhhh --' Tukar cepat!

iniialahaku said...

soalan ni memerlukan aku memerah otak yg malas nak berpk petang2 ni...

Raji and Yeen said...

weh jap2
cari buku sejarah*

Hans said...

kalau soalan exam sejarah cam gini confirm2 la aku A+ dlu
hahahahaha

Syaitan Memang Durjana

Aisyah Aina said...

adib: kalau tak tau pon boleh la...kau tak boleh jawab kan...tu yang jeles ngan aku...hahahahaha

Aisyah Aina said...

emieysandra: hehe...pandai sejarah sekejap....memang kurang minat jugak sebab bosan :)

Aisyah Aina said...

Ain Nadiah: bakar tu...dasyat! haha...
buat sejarah sendiri...bagus2...hikhik

Aisyah Aina said...

hoyahadis: kalau soalan macam ni semua orang boleh A1....takde yang fail :D

Aisyah Aina said...

saiazuan: (^___^)

Aisyah Aina said...

Najwa: malas la...nanti ok...online pakai fon....sibuk je kau...haha :P

Aisyah Aina said...

iniialahaku: haha...memang pemalas XD

Aisyah Aina said...

Raji and Yeen: semata-mata..hahaha...senang je tu...
*buat muka berlagak*

Aisyah Aina said...

Hans: betul2...kalau soalan macam ni konfem aku pon A+ mid year exam hari tu...ni terpaksa tipu orang...hahahahaha XD

amna said...

budak sekolah yang cemerlang..
saya time sekolah dulu, SJ jarang sangt cecah A :P tahniah tau..~

pena said...

haha.. adeh..

kalau soalan sejarah macam ni, malam exam tu, tidur lena je.. hehe..

sejarah,antara subjek fav pena dulu.. =)

bunga said...

hahaha//mujur bunga xjawab..ahahha..

azi nur said...

mak aiii kene jawb ke...hohooo

Far8 budak baik said...

lahhh ingt betol 300 ratus tadi..
dah smgt dah tadi nak jawab..
tergantung dah..
grrrr =p

Far8 budak baik said...

lahhh ingt betol 300 ratus tadi..
dah smgt dah tadi nak jawab..
tergantung dah..
grrrr =p

Bella Bell said...

kamuu.. cepat la update blog.. huhuu~~


rindu! rindu! rindu! :)


^^

sobri yaacob said...

ha..ha,,
susah btul soalan ni!!
kna refer bku dlu bru leh wat...
tringat blik zman bljar sjarah..adoi!!! susah gler subject 2..

cik sakdi said...

setakat sejarah.. dari zaman sekolah sampai ke universiti ade gak terselit2 sejarah. rupanya aku teror sejarah. baru aku tau. HAHA

alif haris said...

hahahah .. yeke ko pn pndai eh .. bgus lah .. tak pyh susah2 aku nk ngajo .. :D

misz athiqah said...

ha....ha..kalo dulu soklan kuar camne...SPM pun leh dapat A1 dulu...ha..ha..=p...adui...

salam..jenguk jengah di sni...=)

shedameor said...

saya sejarah A- je. pandai tak ? bhaha

Schubert Serenade said...

congrats dpt A....sy dulu pon tiap2 exam dpt A!!fav subject sjarah kot!!:p


~hahaha~