Wednesday, April 20, 2011

PENTING !


Aku tak tau benda ni betul ke tak...
Tapi untuk keselamatan bersama....
Ikut je la...haha...



Blogger.com merupakan antara perkhidmatan pertama yang dibeli oleh Google. Selepas hampir 8 tahun membeli perkhidmatan blog percuma tersebut, kini Google mengumumkan yang mana mereka akan menghentikan sokongan untuk pendaftaran masuk ke akaun Blogger menggunakan akaun selain daripada akaun Google. Perkara ini akan dilaksana
kan pada 25 Jun 2011 nanti. Menurut Google, bagi pengguna yang tidak mengubahnya kepada akaun Google selepas 25 Jun kelak, mereka akan memadam akaun tersebut, bersama-sama blog-blog yang didaftarkan pada akaun lama tersebut.

Bagi pengguna blogger/blogspot yang menggunakan akaun selain akaun Google untuk log-in ke blog, wajib menukarnya dengan kadar segera bagi mengelakkan blog anda dihapuskan.

Contoh : 
       pakpandir@yahoo.com ditukarkan ke pakpandir@gmail.com!


Bagaimana nak tukar email login ke blog? Ikuti langkah-langkah di bawah!
1. Create akaun gmail

Mula-mula, create akaun gmail dulu. Kalau dah ada, ikuti langkah seterusnya.

2. Sign in blog macam biasa ( guna email yahoo -contohnya ). Pergi Settings > Permissions > klik Add Authors > Masukkan email gmail > klik Invite.

3. Login akaun gmail > ada email jemputan > klik link untuk pengesahan. Ada notis "To join this blog as an author, accept the invitation by signing in with your Google Account here". Jangan takut, klik saja ‘here‘ dan kita akan dibawa memasuki dashboard blog tersebut.

4. Logout dari akaun gmail tersebut dan login pula menggunakan email yang mula-mula ( yahoo )

5. Pergi kat Settings > Permissions >ada nickname dan email yang baru kita add tadi sebagai author. Klik grant admin privileges.

6. Nickname lama dan email lama boleh di remove, Sekarang blog tersebut menggunakan akaun gmail sepenuhnya.

Kalau ada 3-4 blog lain, ulanglah langkah di atas sehingga kesemua blog berkumpul di bawah satu username sahaja.

Selamat aku punya dah memang register pakai gmail...
Tak payah susah2 nak tukar...  :D
Korang buat tau...

Kalau benda ni tipu semata-mata jangan salahkan aku okey sebab aku tak tau apa2...haha...

OK, BYE!



12 comments:

cik riffa :) said...

ahah.
thanks 4 d information btw.
singgah sini :)

Aisyah Aina said...

ok..welcome...
thanks singgah...

kambeng.karbonat said...

follow sini.tanks for the info. :D

Aisyah Aina said...

wc.. :-)

shahidahshauqikamalshauqi said...

tqvm!ni baru je tukar.memula dah risau dah bila baca blog cik epal sebab saya guna yahoo.tapi blog yang saya follow kena follow semula.sebab dah tukar author kan.btw,thank u very muchie2 =D

nUr _ atiQah said...

sama la polkadot..hehe..nice ^^~

Aisyah Aina said...

haha...tu le...baru perasan...kita serupa lah...

pinqy taraturuu said...

huhu..gud info
pinqytaraturuu.blogspot.com~

Yaya said...

thanks gitau ni dikk..eh skolah lagi kan..hehe..

Aisyah Aina said...

wc kak...ye sekolah lagi... :)

erna baharom said...

thanks ye adik :)

Aisyah Aina said...

sama2 :D