Monday, May 9, 2011

Exam Dan Tips Lagi !


                                                

Minggu depan dah Mid Year Exam.....
Uwaaaaa! Aku tak study betul-betul2 lagi....
CHEMISTRY!  BIOLOGY!  PHYSICS!  ADD MATH!
Siapa boleh tolong jadi cikgu untuk aku? :-(

Cikgu-cikgu kat sekolah semua macam nak tak nak je ajar....
Hahaha....sebenarnya aku ni yang nak tak nak je belajar... : D

Semenjak nak exam ni aku banyak tips2 nak kongsikan....
So aku nak bagi lagi tips buat kali kedua....

Asyik tips je!
Eh, biar la, tak nak baca sudah : p

Ni lah tips belajar dengan berkesan bersama Prof. Aina : 

Banyakkan Makan Semut.
Siapa cakap makan semut tak bagus....bagus apa...aku amalkan hari-hari tau....5 kali sehari sebelum study :) Ramai yang cakap semut ni boleh buat kita lupa kan? itu yang bagus tau...kalau korang makan sebelum study mesti korang lupa semua benda yang bukan-bukan yang korang fikir tadi...so otak korang dah jadi kosong....ni lah kesempatan untuk penuhkan dengan ilmu-ilmu yang bakal korang masukkan nanti....hehe...


Selalu gelak/cakap sorang-sorang.
Yeah! ni paling aku suka.....kenapa? kejap-kejap...nak bagi tau la ni.....aku suka gila gelak/cakap sorang2 kat bilik..korang gelak/cakap berapa kuat dan berapa lama yang boleh tau XD....kesan gelak/cakap sorang2 ni akan dapat menambahkan minat korang untuk study....contohnya time korang tengah gelak2/cakap2 tu korang mesti akan terfikir....aku ni gila ke gelak/cakap sorang2....ni tak boleh jadi ni...aku kena belajar rajin2 supaya tak jadi gila : ]


Main lompat-lompat.
Yang ni pulak best sikit kot...walaupun agak penat sedikit tapi demi menjadi pelajar cemerlang korang terpaksa ikut....kalau korang nak tau...time kita tengah melompat ilmu kita sedikit sebanyak akan naik turun naik turun...so kalau korang kerap amalkan tips ni...ilmu tu secara automatik akan naik turun dengan sendiri tanpa korang perlu melompat lagi....sebaiknya lakukan dekat luar kelas/dewan exam sebelum exam bermula....kat kelas/dewan time nak jawab paper tu kau tunggu la agak2 ilmu tu dah naik korang jawab la...kalau tengah turun tu korang tidur kejap...kalau turun tapi tak naik2 tu maknanya tak cukup lagi la lompatan korang (-_-' )


Yeah! dah habis pon....
Aku bagi sikit je la....
Mana boleh banyak2, nak lebih bayar la.....haha....

Kalau korang nak tau tips2 ni la yang aku guna untuk PMR tahun lepas *CYY je*
Dan alhamdulillah aku dapat keputusan cemerlang...hehe...
*cemerlang la sangat*
Korang doakan la aku lulus cemerlang exam ni tau...
Nanti aku akan doakan korang balik...


OK, BYE!



25 comments:

Amira Chan said...

Jalan jalan dan follow. :D

pena said...

all the best untuk mid year.. =)

nlmz said...

good luck for your exam ;)

adib syazwan said...

ha..kene setkan dalam minda add math tu mudah je...sebenarnya mudah je...mase sekolah menengah tu mungkin tak nampak mudahnya...hahaha...tips yang terbaik adalah:korang men je game...wat rilek sudah!hahaha

amna said...

jalan baca entry..

GOOD LUCK utk semua paper ^^
-thanks. tips berguna~~

Aisyah Aina said...

thanks to Amira Chan! pena! nlmz! :)

Aisyah Aina said...

adib: nanti ikut tips tu...24 jam main game je...tapi kalau kali ni add math gagal...siap la kau...haha :D

Aisyah Aina said...

amna: terima kasih...tips berguna??haha...berguna la sangat kan :]

cik sakdi said...

alah senang je add math, pizik kimia semua. tu duniawi. aku da habis sekola bru perasan mereka senang, ekekekek

p/s:ko punye tips xleh pakai. ko tido je hari2 baru bgun fresh n xmgantok jawab exam. hehe

Aisyah Aina said...

budak dah lepas SPM memang la macam tu...semuanya senang....siapa la kita ni yang baru lepas PMR :-(

ok what tips aku bagi ni...kau tidur je tau...haha...

khairul akmal azman said...

tip yg bgune
yg makan semut 2 yg x le blah dlu..
btw..
wish luck bebeh

neslO_ais said...

haha memelik je an tips die...makan semut masak kari la eh :D

Aisyah Aina said...

khairul akmal azman: jangan lupa ikut tips ni...haha...thanks!

neslO_ais: kari tak sedap, goreng lagi sedap XD

aleen aiden said...

wu3,add math memang menjadi igauan masa skola dulu.gudlak dgn exm! ^_*

Aisyah Aina said...

aleen aiden: betul2...sebab add math mata pelajaran paling senang kat sekolah...hahaha :D
btw thanks ya!

amir aizat said...

goodluck!

Aisyah Aina said...

terima kasih amir aizat! :)

[sutera kasih] said...

makan semut?hehe
good luck for your exam :)



1.FIRST INTERVIEW, AWAK DAH?
2.ASAL AWEK CUN JE, MATA KAU TAK KELIP!!
3.JOM JOIN PERADUAN GORES & MENANG BLOG MISA SAKURA

Aisyah Aina said...

hehe....thanks!

cucuhangtuah said...

lorr kes budak sekolah nak pekse upe nye... =)

Aisyah Aina said...

haha..tension2! :-)

Azroy Kassim said...

baa~ CAK!!

alarh.. tayah serius sgt blaja.. ke dapur gak nnti.. hehe

Aisyah Aina said...

takkan 24 jam nak duduk dapur je...haha :D

Sara Ali said...

hahhaa....

tips yg berguna..

mari amlkan ramai2...

mkn semut tu yg x thn tu...

hahahaa

Aisyah Aina said...

cucuhangtuah: hehe...tension2 :)

Sara Ali: jom amalkan cepat :D